sluit
sluit
Publicatie over groepsvorming: 'Samen komen we er wel' Meer lezen en downloaden?

Carnaval voor sociale cohesie

PUBLICATIEDATUM: 05 maart 2019

Carnaval voor sociale cohesie


publicatiedatum: 05 maart 2019

Het zal u vast niet ontgaan zijn; het is carnaval!

Voorafgaand aan de vastentijd wordt er uitbundig gefeest, gegeten en gedronken, drie dagen lang.

Zelf ben ik een nuchtere Noord-Hollandse van geboorte, dus ik zal niet snel naar het Zuiden van het land afreizen om dit feest te ondergaan. Grappig genoeg was ik de afgelopen dagen wel in België, maar om te klussen en te schilderen. Gezellig de hele dag geluisterd naar de radio,waar heel veel aandacht werd besteed aan het fenomeen carnaval.

Wat heeft carnaval met groepswonen te maken? Meer dan je zou denken op het eerste gezicht. Carnaval bestaat al heel lang. En komt in allerlei gedaanten overal voor.

Oorspronkelijk was het een heidens feest om het nieuwe jaar te vieren, later werd het gekoppeld aan religie.

In Nederland is carnaval in zijn huidige gedaante waarschijnlijk in de Middeleeuwen ontstaan,

als een waar volksfeest, waar iedereen aan mee deed. De meest gangbare theorie is, dat het volk voor een paar dagen “de macht” mocht overnemen van de gezaghebbers, die vervolgens ook bespot werden.

Maar nu is er ook een theorie, dat zowel het volk als de gezagdragers, gezamenlijk dit feest vierden om de sociale cohesie te versterken. Er was geen sprake van machtsovername , maar juist van gelijkheid en vooral van gezamenlijkheid. Een feest om de onderlinge banden te versterken. Samen eten, samen plezier hebben, samen werken aan verbondenheid en nabuurschap.

Dat is nu precies wat wij met Groepswonen willen bereiken.

Auteur: Terry van der Heide (voormalig directeur)