sluit
sluit

Huren en inkomenseisen

passend toewijzen

Passend toewijzen bij woongroepen

Bij de keuze voor een woongroep is een passend inkomen belangrijk. Zeker als het om huurwoningen gaat. De woningcorporaties zijn wettelijk verplicht om passend toe te wijzen. Dit betekent dat de maandhuur van de woning moet passen bij het inkomen van degene die de woning wil huren. De inkomenseisen worden ieder jaar door het Rijk opnieuw vastgesteld.

Onderstaande bedragen zijn wettelijk vastgesteld voor 2024. De inkomenseisen betreffen het fiscale belastbaar jaarinkomen, te zien op een inkomensverklaring van de belastingdienst (IB60).


Let op: Woningcorporaties hanteren soms afwijkende inkomenseisen.

Woongroepen streven ernaar om kandidaten voor hun reservelijst te selecteren die voldoen aan de inkomenseisen die voor hun woningen van toepassing zijn. Op het moment dat een woongroep u kiest en voordraagt bij de woningcorporatie als kandidaat voor een woning in de woongroep, levert u uw IB60 formulier in bij de woningcorporatie. Het inkomen dat in uw IB60 formulier staat zal dan nog worden geïndexeerd.

Voor meer informatie over en huren en inkomen: kijk op deze pagina van de woonbond: klik hier.

Op de website Woonnet-Haaglanden bij 'Vraag en antwoord' veel informatie over 'inkomen'. Meer lezen daarover? klik hier.

Heeft u hierna nog algemene vragen, kunt u contact opnemen met Woonnet Haaglanden. Hun KCC (klantcontactcentrum) is van maandag t/m donderdag van 9.00 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 16.30 uur bereikbaar en op vrijdag van 09.00 tot 13.00 uur, onder nummer: 088-4887000.

Heeft u specifieke vragen over uw situatie bij het passend toewijzen kunt terecht bij de betreffende woningcorporatie.

Hier vindt u een vragenlijst om u te helpen een idee te krijgen waar u voor in aanmerking zou kunnen komen.