sluit
sluit

Groepswonen in Gemeente Westland

Informatie - Advies - Ontwikkeling

Groepswonen in Gemeente Westland


Gemeente Westland

In gemeente Westland zijn er nog bijna geen woongroepen. De gemeente vindt het echter van essentieel belang dat er meer collectieve woonvormen komen binnen de gemeente.

Daarom wil de Gemeente Westland, in samenwerking met de Seniorenraad Westland en Centrum Groepswonen, in alle woonkernen van het Westland woongroepen realiseren, voor zowel koopwoningen als huurwoningen.


Wat is groepswonen?

De essentie van groepswonen is zelfstandig wonen en leven in een sociaal verband.

Je hebt je eigen privé woonruimte, maar er is in jouw directe leefomgeving een gemeenschappelijke ruimte om elkaar te ontmoeten. Groepswonen is niet alleen een middel tegen eenzaamheid maar vooral ook gewoon fijn.


Waarom groepswonen?

Wij worden allemaal ouder, en er zijn ook steeds meer mensen, die steeds ouder worden. Vroeger was het zo, dat als je dan wat hulpbehoevender werd, je een netwerk van mantelzorgers om je heen had. Meestal woonden er kinderen in de buurt, of de buren deden boodschappen voor je. Maar de maatschappij verandert en tegenwoordig is het niet meer zo vanzelfsprekend, dat je een sociaal netwerk om je heen hebt. En dat is wel nodig wil je ‘langer zelfstandig thuis blijven wonen’. Een goede manier om een sociaal netwerk, dicht bij huis, te creëren, is het wonen in een woongroep.


Het proces

In 8 woonkernen in het Westland zijn enthousiaste toekomstige buren bijeengebracht die elkaar hebben leren kennen op workshops van Centrum Groepswonen. Aan de hand van de uitkomsten van de workshops zijn de kernwaarden en woonwensen per woongroep-initiatief in een visiedocument uitgewerkt.

Met dit document in de hand zoekt de gemeente, in overleg met de initiatiefgroep, geschikte locaties in nieuwbouw ontwikkelingen of transformaties van bestaande gebouwen. Er worden locaties aangewezen in Naaldwijk, De Lier, Wateringen (2x), Monster, s-Gravenzande, Poeldijk, Kwintsheul en Honselersdijk.

De 9 ontstane wooninitiatieven laten zich vertegenwoordigingen door hun koplopers. Zij zijn als kopgroep aanspreekpunt voor gemeente en nieuwe belangstellenden.


Media

Op 24 maart 2021, werd Peter van Holstein, een van de koplopers van woongroep initiatief Naaldwijk (kortweg WIN) geïnterviewd door de lokale krant Gezond Zijn Beter Worden. Hele artikel lezen? klik hier

Ook is er een interview met hem op woensdag 31 maart 2021 uitgezonden op de lokale TV, de WOS.

Op donderdag 8 april 2021 verscheen er een mooi interview met Gerard Kouwenhoven (één van de koplopers van woongemeenschap in oprichting Wateringen) in Groot Westland. Hele artikel lezen? klik hier.

Op donderdag 15 april 2021 verscheen er een mooie spread in Groot Westland. Frits Rijsemus van de Seniorenraad Westland en Terry van der Heide directeur Centrum Groepswonen werden geïnterviewd. Hele artikel lezen? klik hier.


Inschrijven

Wilt u zich nog aansluiten bij één van de initiatieven? Dat kan. Vul het onderstaande inschrijfformulier Westland in en geeft hierin aan naar welke woonkern uw interesse uitgaat. Dan brengen wij u in contact met de koplopers van de betreffende woonkern.

  • Wateringen (alleen huurwoningen)
  • Poeldijk
  • Kwintsheul

Inschrijfformulier Westland


U kunt ook direct zelf contact opnemen met de woongroepen i.o.:

  • Woongroep Initiatief Naaldwijk (WIN) link
  • Wooncollectief Honselersdijk link
  • Waterings Initiatief Groepswonen (WIG) link (alleen voor koopwoningen)
  • Woongroep initiatief Monster mail
  • Groepswonen Initiatief De Lier (GIL) link
  • Woongroep 's Gravenzande (WGZ) link