sluit
sluit
Europese GemeenschapppelijkWonenDag zaterdag 18 mei 2024. Komt u ook? Lees hier meer

Handreikingen woongroep starten

Informatie - Advies - Ontwikkeling

Woongroep starten?

Hoe begin je een woongroep? Steeds meer mensen zijn geïnteresseerd in zo’n gezamenlijke manier van wonen. We zetten de te nemen stappen voor je op een rij.

Heb je interesse in gezamenlijk wonen? Dan kun je je aansluiten bij een bestaande woongroep. Maar er zelf een starten is ook een optie. Daar komt natuurlijk wel wat bij kijken. Hieronder staan 5 stappen die je kunt nemen als je zelf een woongroep start. En daaronder verschillende handreikingen van Vereniging Gemeenschappelijk Wonen, het LVGO en Platform 31.

Lees meer in literatuur over het starten van een woongroep in de publicaties die genoemd worden op onze pagina met relevante publicaties.

Vind meer informatie op onze pagina met relevante websites.


Woongroep starten in 5 stappen*

  1. Bepaal wat u bindt
    Succesvolle woongroepen hebben vaak iets wat de bewoners bindt. Dat kan een gezamenlijke interesse zijn, een religie of culturele achtergrond. Maar ook leeftijd of een bepaald levensdoel. Bedenk van te voren wat de overeenkomst moet zijn tussen de leden in de woongroep. Hoe duidelijker dit van te voren bedacht is, hoe groter de kans dat het klikt tussen de leden. Dit alles kunt je vastleggen in een visie-document.
  2. Stel uw groep samen
    Denk vervolgens na over het aantal bewoners van de woongroep. Houd de groep tijdens de oprichting beperkt. Met een kleine groep neem je gemakkelijker beslissingen. Deze groep wordt ook wel de initiatiefgroep of kerngroep genoemd. Neem daarna de tijd om de groep langzaam uit te breiden. Zorg dat je elkaar goed leert kennen. Kom niet alleen bijeen om te vergaderen, maar doe ook gezellige dingen samen. Ga eens een weekendje weg met elkaar, of op een actieve vakantie. Een heel goede test!
  3. Kijk de kunst af
    Breng een bezoek aan andere woongroepen. Kijk en leer. Wat wil je overnemen, wat juist niet? Bekijk welke woongroepen in uw regio zitten en welke je interessant vindt.
  4. Huren of kopen?
    Het vinden van een geschikt pand of een geschikte locatie is wellicht de moeilijkste stap. Er zijn verschillende opties:
    Huren: je kunt een samenwerking aangaan met een woningbouwvereniging. Sommige woningbouwverenigingen staan daarvoor open. In dat geval kun je de huur laag houden. Tegelijkertijd is er wel een inkomensgrens. Mensen die een te hoog inkomen hebben, kunnen daardoor afvallen.
    Kopen: gezamenlijk een bestaand pand kopen is ook een mogelijkheid. Je kunt bijvoorbeeld een stichting oprichten die het huis aankoopt. De leden betalen vervolgens de stichting, zodat de hypotheek betaald kan worden.
    Bouwen: Collectief Particulier Opdrachtgeverschap is ook een mogelijkheid. In dat geval laat je met een groep een pand bouwen. Lees meer over collectief een huis bouwen. Vraag in alle gevallen bij uw gemeente na wat de regels zijn voor het zelf opstarten van een woongroep. Meestal ben je verplicht om vooraf te melden dat je een woongroep start.
  5. Maak goede afspraken
    Heeft je woongroep intrek in een pand genomen, vergeet dan niet om een huishoudelijk reglement te maken. Neem daarin gemeenschappelijke taken op, bijvoorbeeld het onderhouden van de gemeenschappelijke tuin, afspraken over huisdieren, auto’s etc. Ervaring van andere woongroepen leert: hoe duidelijker de afspraken, hoe beter. Laat wel ruimte voor tussentijdse aanpassingen.

* Van de website: www.ledenvereniging.nl

P.S. Bij het oprichten van een woongroep of woongemeenschap (of collectieve woonvorm) dient er een rechtspersoon te worden opgericht. Daarvoor moet er een voor de groep passende vorm worden gekozen. Dit gebeurt bij een notaris. Vereniging of Stichting zijn vormen die hierbij veel worden gekozen. Het bestuur van deze rechtspersoon schrijft zich dan vervolgens in bij de Kamer van Koophandel.


Vereniging Gemeenschappelijk Wonen

Vereniging Gemeenschappelijk Wonen geeft een uitgebreide handreiking voor het starten van een woongroep, op haar website, compleet met voorbeeldstatuten en huishoudelijk reglement.


LVGO (Landelijke Vereniging Groepswonen voor Ouderen)

Ook heeft de LVGO verschillende brochures uitgebracht die interessant zijn als de woongroep/woongemeenschap er eenmaal is.


Platform 31

Wooncoöperatie oprichten? Handreiking van Platform 31 voor het oprichten van een wooncoöperatie.

Beheercoöperatie oprichten? Handreiking van Platform 31 voor het oprichten van een beheercoöperatie.

Algemene Verordening Gegevensbescherming geldt ook voor bewoners initiatieven, die bestanden van leden, vrijwilligers en/ of gebruikers van hun diensten opslaan.

Handreiking AVG? Handreiking van Platform 31 voor AVG.


De Warren

Wooncoorperatie oprichten? De Warren uit Amsterdam hield een Webinar hierover. Lees hier meer over deze Webinar. De Webinar is opgenomen, waardoor je hem kunt terug kijken.

Video: