sluit

Helpt u onze site verbeteren?

Graag horen we uw mening.

Geef uw mening
sluit
sluit

Vraag en antwoord

veelgestelde vragen

Vraag en antwoord


Op deze pagina staan de meest gestelde vragen met een antwoord erbij. Staat uw vraag er niet bij of is het toch nog niet duidelijk voor u? Neem gerust contact met ons op dan proberen wij u verder te helpen.


Groepswonen

Kom naar één van onze informatieve bijeenkomsten belangstellenden over groepswonen die iedere eerste woensdag van de maand worden gehouden (behalve in augustus) opgeven kan hier. Schrijf u in bij Centrum Groepswonen, dit kan hier. Geef aan in welk wijk, welk project of welke woongroep u interesse heeft. Heeft u interesse in woongroep die aangesloten is bij het GDO (Groepswonen door ouderen)? Kom dan eerst naar onze informatieve bijeenkomst voor belangstellenden. Geeft aan dat u interesse heeft in het GDO dan geven wij uw contactgegevens door. Het GDO neemt contact met u op.

Lees hier meer over het 'stappenplan naar een bestaande woongroep'


In Den Haag zijn er relatief veel woongroepen, voor alle leeftijden, voor alleen ouderen. In de sociale sector, vrije sector en koop. Lees meer over de woongroepen via deze link

Onder het kopje ‘Welke woongroepen zijn er in den haag’ vind je een aantal zogenaamde ‘meer-generatie’- woongroepen, zoals, Fultonia, Harvest, De Groene Mient, De Grote Pyr, Pander, De Waterspin, CW Houtwijk.

Verder zijn we continu achter de schermen bezig om woongroepen te initiëren waar ook jongeren welkom zijn. Er is namelijk toenemende interesse van jongeren in het groepswonen. Het nieuwe project Plesmanduin is hier een voorbeeld van.

Ook bestaat er de mogelijkheid om zelf een oproepje te plaatsen onder onze Vraag en Aanbod rubriek. Deze wordt goed gelezen en belangstellenden worden op deze wijze met elkaar in contact gebracht. Vraag en aanbod

Graag wijzen we u op de website van de Landelijke Vereniging Groepswonen door Ouderen LVGO, de site van Anders Wonen Anders Leven en de site van Woongroep.net

Loosduinen:

Segbroek:

Escamp:

Centrum:

Schilderswijk:

Laak:

Mariahoeve:

Ypenburg:

Scheveningen:

Inschrijven en wachtlijsten

Centrum Groepswonen fungeert als een spin in het web in Den Haag. Wij verzamelen alle gegevens rondom groepswonen. Als je geïnteresseerd bent in groepswonen en wilt gaan groepswonen is het belangrijk dat je je bij ons inschrijft, zodat wij aan verschillende partijen, waaronder de gemeente Den Haag kunnen laten zien hoeveel mensen willen groepswonen en daarmee meer druk kunnen bijzetten bij het ontwikkelen van nieuwe woongroepen.

Inschrijven bij Woonnet Haaglanden? Het overgrote deel van de (woongroep) woningen zijn sociale huurwoningen. Alle sociale huurwoningen in de regio Haaglanden worden verhuurt via Woonnet Haaglanden.

Hier is geen eenduidig antwoord op te geven. Wanneer er een appartement in een woongroep leeg komt, gaat de woongroep eerst zelf kijken op haar wachtlijst met apirant-leden. De woongroep moet een klik voelen met de specifieke kandidaat. U moet uitgaan van een gemiddelde wachttijd van zo'n 3 jaar als aspirant-lid van een woongroep. Centrum Groepswonen kan bemiddelen om in contact te komen met de woongroep. Hebben zij geen geschikte kandidaat, dan wordt Centrum Groepswonen ingeschakeld.

Kijk voor meer informatie op 'stappenplan naar bestaande woongroep'

U kunt een email sturen aan info@centrumgroepswonen.nl met de mededeling dat u geen interesse meer heeft in groepswonen.

Financieel

Het overgrote deel van de woongroepen huurt via een woningcorporatie. Er zijn woongroepen met kleine en grotere appartementen, waardoor ook de huur varieert. Hierdoor kunnen er in een woongroep zowel woningen zijn die binnen de lage sociale huur, de hoge sociale huur als binnen de vrije sector vallen.

Over het algemeen geldt de volgende verdeling

Woongroepen met een lage sociale huur: Anna Paulowna/ Baris Evi/ Bindraban Bhawan/ / Doornhoek / Fultonia/ De Grote Pyr/ Centraal Wonen Houtwijk/ Nolenshoek/ Pander/ Prinsenheem/ Romeinse Schans/ Sewa Sangh/ Shanti Bhawan/ Sierkan / Toermalijn/ Verhulstplein/ Ypenburg

Woongroepen met een hoge sociale huur: Akelei/ Diepenbrockhove/ Kloosterveenstraat/ Mozartheuvel/ Oude School/ Van Speijk/ Teunisbloemhof/ Waringin/ Wateringse Hof/ Waterspin

Vrije Sector huur: Anna Paulowna/ Doornhoek/ Harvest/ CW Houtwijk/ Leien Hoek/ Oude School/ Prinsenheem/ Van Speijk/

Koop: Groene Mient/ Waterspin


De huur moet betaald worden aan de eigenaar van het complex. In de meeste gevallen is dit één van de woningcorporaties.

De huren van de meeste woongroepen in Den Haag vallen binnen de sociale huur en worden verhuurd door een woningcorporatie. In 2016 is de wet passend toewijzen aangenomen door de regering en zijn woningcorporaties verplicht om te kijken of uw inkomen past bij de maandhuur. Ieder jaar wordt er een nieuwe tabel opgesteld met huren en daarbij passende inkomenseisen. Klik hier voor de tabel van dit jaar.

Naast de kale huur betaalt u ook servicekosten. Deze kunnen per woongroep verschillen. In sommige gevallen zit het water en de stookkosten in de servicekosten maar het kan ook zijn dat u water, elektra en gas apart betaalt bij de betreffende leveranciers. Verder kan er een bijdrage gevraagd worden voor de gezamenlijke activiteiten en bijvoorbeeld de gemeenschappelijke ruimte(s).

Andere vragen

Centrum Groepswonen (CGW) is het loket voor groepswonen in Den Haag en zet zich in om het groepswonen meer bekendheid te geven, te faciliteren en verder te ontwikkelen. Groepswonen is een woonconcept, oorspronkelijk voor 50 plussers dat in Den Haag rond 1984 is gestart. Deze groepen waren destijds allemaal aangesloten bij de Vereniging Groepswonen Door Ouderen, (GDO). Inmiddels komen er steeds meer zelfstandige groepen bij en CGW behartigt de belangen van álle woongroepen.


Helaas kunt u niet zomaar langskomen. Voor dit doel hebben wij een maandelijkse informatiebijeenkomst (iedere eerste woensdag van de maand behalve in augustus). Verder stellen wij het op prijs als u uw vragen naar ons toe mailt. Wij beantwoorden deze in de regel binnen een paar dagen. Door de Corona-maatregelen werken wij vanuit huis en zijn wij telefonisch slecht te bereiken.

Bewoners van een woongroep zorgen voor elkaar maar verzorgen niet. Bij ziekte zal men mogelijk een boodschap doen of een kopje soep kunnen brengen maar het is niet de bedoeling om dagelijks voor elkaar te koken, te wassen of andere huishoudelijke taken te doen. Wanneer er zorg nodig is, wordt men geacht dit zelf te regelen met familie en/of zorgverleners.

Lees meer over verschillende woonvormen.

Nee hoor, u bepaalt zelf of u wel of niet deelneemt aan activiteiten binnen de woongroep, maar er wordt wel een zekere mate van betrokkenheid verwacht.