sluit
sluit
Publicatie over groepsvorming: 'Samen komen we er wel' Meer lezen en downloaden?

'Ieder mens heeft gezelligheid nodig'

Woongroepen tegen eenzaamheid

Ieder mens heeft gezelligheid nodig


publicatiedatum: 06 september 2018

Bron: De Posthoorn 04 september 2018
Auteur: Magda de Vetten

Steeds meer mensen willen in een woongroep wonen. Waar komt die trend vandaan? En hoe komt Den Haag aan meer geschikte panden? "Als je krakkemikkig bent, moet je niet denken dat mensen voor je gaan zorgen."

Den Haag - Den Haag doet het niet eens zo slecht, vindt Terry van der Heide, directeur van het Centrum Groepswonen. "Deze stad is voorloper. Woongroepen voor ouderen bestaan hier al heel lang. Vaak zien die er hetzelfde uit: 20 à 30 huishoudens bij elkaar met elk hun eigen woning plus een grote ontmoetingsruimte. Maar er is meer variatie mogelijk. Je ziet nu ook woongroepen voor studenten die samen een keuken delen. Die hebben minder privéruimte, maar het is wel beter te betalen."

De gemeente vindt het belangrijk dat er meer woongroepen komen, vertelt ze. Waarom? "De stad vergrijst. Er komen geen nieuwe verzorgingshuizen meer bij, dus ouderen blijven langer zelfstandig wonen. Tussen het eigen huis en het verpleeghuis heb je niets meer. Woongroepen kunnen dat gat opvullen. Ook een ander probleem kun je ermee oplossen: de groeiende eenzaamheid. En dat zie je niet alleen bij ouderen. Iedereen heeft gezelligheid nodig."

Je ziet nu ook studenten die een woongroep keuken delen

Groepen wonen nu vooral in sociale-huurwoningen. Terry ziet ook bij mensen met hogere inkomens de belangstelling voor groepswonen groeien. "Voorheen hadden we 2 tot 5 aanmeldingen per maand, nu al enkele tientallen. Terwijl er de laatste jaren niet voor groepen gebouwd is."

Een van de taken van haar organisatie is om dat te veranderen. Zij probeert meer panden te krijgen die geschikt zijn voor groepen, met hulp van woningbouwverenigingen en projectontwikkelaars. Die stonden daarvoor niet te trappelen. "Woongroepen leveren hen meer werk op. Ze moeten zorgen voor gemeenschappelijke ruimtes. Ook het selecteren van nieuwe bewoners ligt ingewikkelder." Hoe overtuigt Terry hen dan? "Met mijn enthousiasme", lacht ze. "En met de overtuiging dat ze de maatschappij er beter van maken."

De woongroepen-oude-stijl bestaan meestal uit leeftijdgenoten. Maar voor de groep is het beter als de leeftijd varieert, vertelt Terry, als we bij een bouwplaats aan de Oude Haagweg staan. We zien een wirwar van steigers en pijpen. Hier komt wooncomplex Harvest met een woongroep, verspreid door het gebouw. "Straks zullen de jongste bewoners van deze groep midden 20 zijn, de oudste midden 70. In de gemeenschappelijke ruimte kunnen ze samen ko edrinken. De jongeren kunnen boodschappen doen voor de ouderen; die kunnen op kinderen passen. Ze kunnen zich aansluiten bij allerlei activiteiten: samen eten, uitstapjes naar het museum."

"Bij nieuwe groepen zie je steeds meer dat ze ook zelf de zorg willen regelen. Het is wel voorwaarde dat je zelfstandig bent. Een woongroep neemt niet de plaats in van een verpleeghuis. Denk niet: ik ben krakkemikkig en mensen om me heen gaan voor me zorgen."


Bekijk hier het artikel op de website van De Posthoorn
Download het artikel als pdf

Bekijk woongroep
Harvest