sluit
sluit
Publicatie over groepsvorming: 'Samen komen we er wel' Meer lezen en downloaden?

Co-living

Informatie - Advies - Ontwikkeling

Co- living

Wat is co-living?

Co-living is een vorm van gemeenschappelijk wonen waarbij je zelfstandig woont, maar verschillende voorzieningen deelt. Denk bijvoorbeeld aan een gemeenschappelijke woonkamer en werkkamer. Gemeenschappelijke keuken en douches. Vaak zijn er ook speciale services waar je gebruik van kunt maken. Denk aan een boodschappen service, een wasserette en dergelijke. (Het delen van meer faciliteiten is meteen het grootste verschil tussen co-living en wonen in een woongroep.)


Voor wie is co-living?

Deze vorm van samenwonen is overgewaaid uit de Verenigden Staten, Indonesie en Thailand. Deze woonvorm is vooral populair onder de generatie "millennials" omdat deze vorm antwoorden biedt op vragen die vooral bij deze groep/generatie spelen.

  • Veel millennials kampen met eenzaamheid.
  • Ook willen ze graag in de grote steden wonen waar, wonen vaak duur is.
  • Verder hechten millennials minder aan bezit. Zij kiezen voor gebruik en gemak.
  • Zij zijn uban-nomads, waarbij bewegingsvrijheid hoger op de verlanglijst staat dan het bezit van een eigen huis.

Verschillende start ups springen in op deze trends, waaronder Common, WeLive, Roomi, Bedli, door het co-living concept aan te bieden.

Co-living biedt een oplossing tegen eenzaamheid. Het maakt het leven in de stad betaalbaarder, door kosten te delen. Biedt de mogelijkheid om spullen te gebruiken, zonder ze te bezitten. En maakt het (door alle service-pakketten) heel makkelijk om van de ene woonplek naar de andere over te stappen.


Wat is het verschil tussen co-living en het leven in een woongroep?

Bij co-living worden er meer faciliteiten gedeeld dan bij een woongroep, denk aan keuken, douches, werkruimte en woonkamer. Co-living lijkt meer op het wonen in een studentenhuis, met het verschil dat de mensen die er wonen meestal al werken. Ook biedt het co-living concept meer services aan. Zoals wasserette, boodschappen service enz.


Meer lezen over co-living?

Lees hier de blog van Tim Daalderop over co-living.