sluit
sluit
Publicatie over groepsvorming: 'Samen komen we er wel' Meer lezen en downloaden?

Collectieve woonvormen hebben de toekomst!

PUBLICATIEDATUM: 11 april 2021

Collectieve woonvormen hebben de toekomst!


publicatiedatum: 11 april 2021

Op zaterdag 10 april 2021 verscheen er in de Volkskrant een mooi interview van Bas Mesters met Bernard Smits, directeur van een kleine woningcorporatie gespecialiseerd in verhuur aan woongemeenschappen.

Foto van Ivo van der Bent.

Er zijn helemaal niet een miljoen nieuwe woningen nodig. De helft is genoeg, zegt Bernard Smits, directeur van een kleine woningcorporatie. Hij breekt een lans voor collectieve woonvormen en ziet de interesse daarin groeien.

Zijn stelling: als Nederland volop zou investeren in collectieve woonvormen, zoals eigenlijk overal in het buitenland is gebeurd, kan er veel ruimte worden gewonnen, meer gezamenlijkheid worden gecreëerd en eenzaamheid worden bestreden. De woonwaarde in de brede zin van het woord zal stijgen, en de bouw- en exploitatiekosten kunnen erdoor omlaag. Gewoon met wat minder markt en staat, en met wat meer ruimte voor collectief burgerinitiatief op de woningmarkt, dat zich inmiddels overal ontpopt.

Hele artikel lezen? Dat kan hier

De Volkskrant inventariseert in deze interviewserie revolutionaire ideeën om Nederland te verbeteren. Onderwerpen die tijdens de formatie besproken zouden moeten worden.

Op vrijdag 23 april om 16.30 uur zette Bas Mesters het gesprek met Bernard Smits voort in debatcentrum De Tussenruimte in Den Haag. Het gesprek is opgenomen. U kunt het terug zien via deze link.