sluit
sluit
Europese GemeenschapppelijkWonenDag zaterdag 18 mei 2024. Komt u ook? Lees hier meer

Congres ZorgSaamWonen "De kunst van het verleiden" en meer

PUBLICATIEDATUM: 02 oktober 2023

Congres ZorgSaamWonen "De kunst van het verleiden" en meer


publicatiedatum: 02 oktober 2023

Op donderdag 28 september vond het grote ZorgSaamWonen congres plaats, ditmaal in de Meervaart in Amsterdam.

Centrum Groepswonen gaf hier samen met Provincie Zuid- Holland een presentatie en kleine workshop over doorstroming op de woningmarkt. Onder de naam, "De kunst van het verleiden".

Iedereen ziet wel het belang in van doorstroming, maar toch blijkt het lastig om deze op gang te brengen. Hoe verleid je mensen om hun (vaak te) grote woning te verlaten en deze te verruilen voor een kleinere, die passender is voor de grootte van hun huishouden? Maar ook voor de levensfase waarin ze zich bevinden en om eenzaamheid te voorkomen. Welke rol kunnen collectieve woonvormen hierbij spelen? Zowel het congres als deze presentatie en workshop zijn met veel enthousiasme bezocht.

Naast vele lezingen en workshops was het tijdens het pré- congres op 27 september, ook mogelijk om mee te gaan op excursie. Het was bijvoorbeeld mogelijk om de Akropolistoren te bezoeken. Deze bijzondere veertien verdiepingen hoge woontoren telt 86 huurwoningen, verdeeld over sociale en middenhuur, in twee- en driekamer appartementen. De woningen zijn specifiek bestemd voor mensen vanaf 55 jaar. Zij vormen met elkaar een huurderscoöperatie op basis van een gedeelde levensvisie: het humanisme.

Vertaald naar de woongemeenschap betekent dit dat de bewoners leven naar deze overtuiging, in vrijheid maar met respect en zorg voor elkaar en onze omgeving. De term ‘goed nabuurschap’ sluit hier precies bij aan: "we zien om naar elkaar, maar respecteren ieders vrijheid en eigen verantwoordelijkheid. De Akropolistoren is nadrukkelijk géén zorgflat, maar we hebben wel oog en oor voor elkaar." Meer lezen? Kijk op Akropolistoren

Foto's bekijken en meer lezen over hoe het congres is geweest? ZorgSaam Wonen congres 2023 een terugblik