sluit
sluit

Dina van Centraal Wonen Houtwijk: “Wonen met meerwaarde.”

PUBLICATIEDATUM: 02 november 2020

Dina van Centraal Wonen Houtwijk: “Wonen met meerwaarde.”


publicatiedatum: 02 november 2020

Centraal Wonen Houtwijk, een meergeneratiewoongroep “Wonen met meerwaarde”


“Toen het complex in 1985 opgeleverd werd en de woongroep van start ging ben ik bij toeval bij de opening aanwezig geweest. Ik had toen nog geen idee dat ik hier zo’n zes jaar later samen met mijn twee kinderen van 12 en 14 jaar zou gaan wonen. Toen ik hoorde dat er een plekje vrijkwam in de woongroep zat ik met mijn been in het gips. Geen ideale situatie om te gaan verhuizen. Maar met hulp van leden van de woongroep, haar kinderen en een verhuizer werd de verhuizing een ‘makkie’.” Dina woont nu bijna 30 jaar in Houtwijk en nog steeds met plezier. Nadat de kinderen het huis hadden verlaten is zij op vrijwillige basis verhuisd naar een kleiner appartement. “Het is heerlijk om in een stad te wonen, al voelt de woongroep als wonen in een klein dorp. Dingen doen met de je buren is een meerwaarde”. Dina is een ‘cultuursnuiver’, zij gaat graag naar theater en de film. Binnen de woongroep heeft ze medeliefhebbers gevonden en zodoende gaan ze regelmatig met een clubje op stap.

Er zijn wel eens momenten dat Dina het minder naar haar zin heeft (gehad) in de woongroep. Soms sluiten de waarden en normen binnen de gemeenschap wat beter bij je aan dan op een ander moment. Maar ook van andere waarden en normen leer je, dat is verrijkend. Over het algemeen komen hier mensen wonen die iets voor elkaar over hebben. Ongeveer 10 bewoners wonen er al vanaf het begin. De bewoners van de woongroep zijn tussen de 5 en 88 jaar oud. Nog niet zo lang geleden is een van de kinderen die hier ooit met zijn ouders woonde weer teruggekomen en heeft nu een eigen appartement in het complex.

“Het is net een klein bedrijfje”. Er zijn binnen het wooncomplex 49 appartementen. Om alles goed te regelen zijn er diverse werkgroepen in het leven geroepen. Van de leden wordt verwacht dat zij zich bij een of meerdere werkgroepen aansluiten. Zo zijn er onder andere werkgroepen voor het tuinonderhoud, de rondleiding, communicatie en selectie van geïnteresseerden, activiteiten, schoonhouden van de algemene ruimte(n), bestuurslid etc. Dina heeft in de loop van de jaren al in veel werkgroepen gezeten. Zo begon zij in de werkgroep “fietsenstalling” vertelt zij lachend. Daarna volgden er nog velen. Zelfs als bestuurslid in de Huurdersvereniging van Haagwonen heeft zij haar steentje bijgedragen en kon zij de belangen van CW Houtwijk behartigen.

Na het gesprek maken we een rondje door het gebouw en bezoeken we onder andere twee van de vier woonkamers die in het complex aanwezig zijn. Dina laat vol trots de bibliotheek zien die onlangs helemaal opnieuw ingericht is en het kledingwinkeltje waar bewoners kleding kunnen aanbieden voor andere bewoners. Als laatste maken we een wandeling door de prachtige binnentuin waarin onder andere een zandbak, trampoline, klimmuur en glijbaan aanwezig zijn. Maar ook bankjes om lekker te zitten en te genieten van de tuin.

Of Dina ooit op een van die bankjes zit hebben wij haar niet gevraagd maar het lijkt alsof Dina zo energiek is dat ze daar geen tijd voor heeft.

* Gelukkig kregen we, nadat Dina dit artikel gelezen had, een foto opgestuurd waarop te zien is dat ook zij geniet van het zitten op een bankje in de tuin.

Bekijk woongroep