sluit
sluit
Ons advies aan de gemeente Den Haag, Droom Durf Doe! (met het onderliggende rapport) downloaden? Klik hier

​Eten tussen de schuifdeuren

PUBLICATIEDATUM: 22 mei 2019

​Eten tussen de schuifdeuren


publicatiedatum: 22 mei 2019


Afgelopen najaar heeft Centrum Groepswonen, samen met Vestia en SVH (Sociale Verhuurders Haaglanden) een enquête gehouden onder woningzoekenden om te onderzoeken of er veel belangstelling is voor groepswonen in onze stad. En ook wilden we weten wat mensen dan belangrijk vinden. De belangstelling was en is overweldigend. De meeste mensen willen groepswonen voor de gezelligheid en als je vraagt wat ze dan het liefste samen delen is dat een woonkeuken om elkaar te ontmoeten en om samen te eten. Samen eten verbindt en zorgt voor sociale cohesie.


Dat is nu precies wat mijn vrienden Eric en Monique voor ogen stond toen zij jaren geleden begonnen met ‘Etenensuite ’ in een oud Haags herenhuis in onze mooie wijk Regentes-Valkenbos. Eten tussen de schuifdeuren oftewel eten en suite. Een weekend per maand werd er een gast-kok (thuiskok) uitgenodigd om te koken voor wie uit de buurt maar wilde aanschuiven. Het waren bijzondere avonden en het werd een begrip bij ons in de buurt. Heel belangrijk en schijnbaar vanzelfsprekend; het lukte om mensen uit hun sociale isolement te halen.


Nu bijna twee jaar geleden is er, samen met het hele team van de thuiskoks, een afscheidsdiner voor en met Monique georganiseerd, omdat ze ging sterven. Het werd een memorabele gebeurtenis. Daarna hield ‘Etenensuite’ op en de gezellige etentjes en de onderlinge verbindingen werden node gemist. Maar opeens is daar een feestelijke uitnodiging voor ‘ Etenensuite revisited’. Eric pakt de draad weer op en ‘Etenensuite’ wordt opnieuw op de kaart gezet en levert zo een fijne bijdrage aan de sociale cohesie in de buurt. Laat dit een mooie inspiratie zijn voor iedereen die wil gaan groepswonen en van samen koken en eten houdt.