sluit
sluit
Publicatie over groepsvorming: 'Samen komen we er wel' Meer lezen en downloaden?

Geslaagde inspiratiemiddag in Loosduinen

PUBLICATIEDATUM: 11 april 2022

Geslaagde inspiratiemiddag in Loosduinen


publicatiedatum: 11 april 2022

Wat zijn de kansen voor collectieve woonvormen in Loosduinen?


Steeds meer ouderen maar ook jongeren hebben interesse in collectieve woonvormen waar bijvoorbeeld een ontmoetingsruimte met elkaar wordt gedeeld. Dat blijkt uit het advies 'Droom Durf Doe: Kansen voor collectieve woonvormen in Den Haag' dat Centrum Groepswonen onlangs uitbracht aan Gemeente Den Haag.


Naar aanleiding van dit advies organiseerde Terry van der Heide, directeur Centrum Groepswonen samen met Stadsdeeldirecteur Mustapha el Boumeshouli de inspiratiemiddag ‘Collectieve woonvormen’ in Villa Ockenburgh. Tijdens de ‘stadssafari’ in de ochtend konden een aantal inspirerende projecten worden bezocht. In de middag spraken onder leiding van dagvoorzitter Gabrielle Verbeek tal van betrokkenen, bestuurders en experts van Rijksoverheid, Gemeente Den Haag, vastgoedontwikkelaars, zorgorganisaties en natuurlijk (toekomstige) bewoners over kansen en oplossingen. Een betrokken wethouder Kavita Parbhudayal hield een warm pleidooi voor de realisatie van meer collectieve woonvormen.


Basis voor de realisatie van kansen en het omzetten van dromen naar daden is een goede samenwerking tussen alle betrokken partijen. En waar kan dat beter dan in Loosduinen?

Loosduinen is een bijzonder stadsdeel , prachtig gelegen tussen de duinen, het strand en het centrum van Den Haag. Loosduinen is ook een plek met doeners, met een enthousiaste stadsdeeldirecteur, de Commissie Loosduinen en een aantal bouwers en vastgoedeigenaren, die open staan voor een andere manier van bouwen.


Om daadwerkelijk aan de slag te gaan hield Centrum Groepswonen een interactieve ‘sticker’workshop, waar alle aanwezigen enthousiast aan deelnamen.

Deze workshop is de eerste in een reeks van drie, die tot een programma van eisen voor een collectieve woonvorm moet leiden. Een programma waar zoveel mogelijk betrokkenen aan mee kunnen doen, dat breed gedragen wordt en dat tot een ‘fusie van belangen’ leidt. Deze methode heeft Centrum Groepswonen reeds meerdere malen met succes toegepast en zij hoopt met deze methode ook in Loosduinen een impuls te kunnen geven aan het realiseren van innovatieve, collectieve woonvormen.


De komende tijd gaat Centrum Groepswonen daarom samen met stadsdeel Loosduinen in gesprek met diverse vastgoedeigenaar om de krachten te bundelen. Na de zomer zullen de resultaten hiervan in een vervolgsessie worden gepresenteerd.


Opname livestream terug kijken?: