sluit
sluit
Ons advies aan de gemeente Den Haag, Droom Durf Doe! (met het onderliggende rapport) downloaden? Klik hier

Groepswonen Door Jongeren en Ouderen

PUBLICATIEDATUM: 07 oktober 2020

Groepswonen Door Jongeren en Ouderen


publicatiedatum: 07 oktober 2020

Afgelopen maandag 5 oktober las ik een prachtig en inspirerend artikel in de Trouw over een bijzondere groep jonge mensen, die in Amsterdam een complex duurzame, betaalbare huurwoningen zelf heeft ontwikkeld. De bouw gaat binnenkort starten. Het artikel in de Trouw is in het kader van de inmiddels bekende jaarlijkse lijst ‘De duurzame 100’.

Het project heet De Warren, het Engelse woord voor konijnenburcht. Het complex bestaat uit huurwoningen voor ongeveer 50 mensen, die als een woongroep willen wonen. Groepswonen door Jongeren! Wat een inspirerende ideeën heeft deze groep, die voor hun project een wooncoöperatie heeft opgericht. Zij konden hun idealen vormgeven omdat de gemeente Amsterdam een kavel aanwees als zelfbouwlocatie voor wooncoöperaties.

Het is een project, dat navolging verdient, zeker ook in Den Haag. Eind 2018 heeft Centrum Groepswonen samen met Vestia en Sociale Verhuurders Haaglanden een enquête gehouden onder woningzoekenden, om de interesse in het groepswonen te peilen. De respons was groot en tot onze verrassing waren er veel jongeren, die graag willen groepswonen.

Groepswonen wordt in Den Haag meestal geassocieerd met Groepswonen Door Ouderen. En natuurlijk; in een duurzaam sociaal verband met elkaar wonen, als je ouder wordt is ideaal. Maar zou het niet heel inspirerend kunnen zijn om oud te worden in een ‘verticale’ woongroep? Een woongroep met een verticale leeftijdsopbouw , waar jong en oud, samen de veerkracht, wijsheid en vitaliteit hebben om de vele hobbels, die het realiseren van een collectieve woonvorm heeft, durven te nemen.

Groepswonen Door Jongeren en Ouderen; ideaal toch!

Artikel lezen? Klik hier. En lees meer over De Warren

Ook heeft de groep recent een webinar gegeven over het oprichten van een wooncoöporatie. Lees hier meer over en kijk opgenomen webinar terug kijken.

Video: