sluit
sluit
Ons advies aan de gemeente Den Haag, Droom Durf Doe! (met het onderliggende rapport) downloaden? Klik hier

Woongemeenschap light in Harvest, artikel ZorgSaamWonen

PUBLICATIEDATUM: 29 september 2021

Woongemeenschap light in Harvest, artikel ZorgSaamWonen


publicatiedatum: 29 september 2021

In de rubriek "Rondje langs de provincies" van platform ZorgSaamWonen, interviewt Yvonne Witter Leo en Paula Mosselman van Betrokken Bewoners (light woongemeenschap) Harvest in Den Haag en Terry van der Heide, directeur Centrum Groepswonen, als project voor de provincie Zuid-Holland.

Woongemeenschap light in het Haagse Harvest

Flexibeler

De moestuin vormt het groene hart van de woongroep. ‘We zijn een lichte woongroep. We hebben geen bestuur, statuten of formele structuur. Elke bewoner, jong of oud kan zich aansluiten. Het is een informeel netwerk van mensen die samen een nabuurschap willen creëren,’ legt Leo uit. Bewoners voelen zich vrij om zich aan te sluiten.

Terry vindt deze manier van samenwonen ideaal. ‘Het is de toekomst, de manier van groepswonen. Het is makkelijk te realiseren. Er hoeft weinig geregeld te worden. Veel traditionele woongroepen zijn naar binnen gekeerd. Bij conflicten valt de groep nog wel eens uit elkaar en dat is funest voor het voortbestaan. Dit is vrijblijvender, wat flexibeler.’ Leo vult aan: ‘Je voorkomt een hoop gedoe. Ook wat betreft toewijzing is onze manier ideaal. Daar heb je geen omkijken naar. Dat gaat via de makelaar die de woningen verhuurt. Als je hier komt wonen, dan kun je je bij ons aansluiten, maar het hoeft niet.’ De bewoners wonen niet bij elkaar maar ‘gestippeld’, dus door het hele gebouw heen. Dat belemmert hen niet om een gemeenschap te creëren.

Woongemeenschap ‘light’

Ze houden contact via social media en in de verschillende groepen waarin bewoners participeren. Paula: ‘We hebben een appgroep, facebookgroep, moestuingroep en sinds kort een kippengroep. Afgelopen zaterdag zijn er kippen gekomen die in het kippenhok bij de moestuin hun verblijf hebben.’ Leo vindt dit heel fijn. ‘Ik had in Zeist kippen en vind het leuk om ze te verzorgen. Eerst waren er tien andere bewoners die mee wilden helpen, nu nog drie.’

Dat laat meteen een mogelijk knelpunt van deze woongemeenschap ‘light’ zien: het succes hangt af van deelname van de bewoners. Er is een aantal gangmakers nodig. Volgens Leo zijn er 5 à 6 nodig die de kar trekken.

Terry maakt zich daar geen zorgen over. ‘Dat is vaak zo, maar deze woongemeenschap is organisch ontstaan en er zal aanwas blijven. Gemeenschapsvorming heeft tijd nodig.’ Paula en Leo zijn graag gangmakers. ‘Ik hou van organiseren. Ik kom uit het onderwijs en heb vaak activiteiten georganiseerd.’ Ook Leo is ondernemend en actief. ‘We zijn actief en steken elkaar aan.


Nieuwsgierig naar het hele artikel? Lees het hier op de website van Zorg Saam Wonen
Harvest