sluit
sluit
Publicatie over groepsvorming: 'Samen komen we er wel' Meer lezen en downloaden?

Marijke Jonker: Zo groot als een huis, in de Doornhoek

PUBLICATIEDATUM: 16 april 2019

Marijke Jonker: Zo groot als een huis, in de Doornhoek


publicatiedatum: 16 april 2019

‘Zo groot als een huis’ Een typerende uitspraak voor deze inspirerende bewoonster van woongroep De Doornhoek.


Marijke Jonker is ruim zestig jaar geleden geboren in Marokko, waar ze tot haar vijfde jaar gewoond heeft en waar ze een levenslange fascinatie voor dit land aan over heeft gehouden. Dit is terug te zien in haar fraaie en smaakvol ingerichte woning in de Doornhoek waar ze sinds vier jaar woont. Haar interieur staat vol met foto’s, voorwerpen uit exotische oorden, een prachtige harp en kunstwerken van haar hand. Marijke is kunstenares; een beeldhouwer, die het liefste beelden in opdracht maakt ‘die zo groot moeten zijn als een huis‘, want ook huizen mogen op haar belangstelling rekenen. Oorspronkelijk wilde ze bouwkunde gaan studeren, maar het werd toch de kunstacademie. Haar kunstzinnige inslag en haar interesse voor haar directe- gebouwde- omgeving, blijken een prima combinatie te vormen.

Marijke heeft lang in het oude centrum van Den Haag gewoond en is daar altijd heel actief geweest met het maken van plannen om de omgeving leefbaar te maken en te houden. In de tijd dat toenmalig wethouder Adri Duivesteijn de stadsvernieuwing uitriep tot culturele activiteit kwam Marijke, als alleenstaande moeder met een eeneiige tweeling, via een vriendin in aanraking met het fenomeen groepswonen. Deze bijzondere manier van wonen, bleek iets voor Marijke te zijn, die zo als ze zelf zegt, zich graag inzet voor ‘het groepsgebeuren’.

Het was in de tijd van de herontwikkeling van de Katerstraat en van de leeggekomen fabriek van meubelfabrikant Pander. In beide projecten zou ruimte gemaakt worden voor woongroepen en Marijke heeft zich er voor ingezet, dat deze er ook daadwerkelijk kwamen. Vele -inmiddels vergeelde- foto’s en artikelen uit die tijd zijn hier nog stille getuigen van. Uiteindelijk is het het Pandercomplex geworden waar Marijke met veel plezier, eerst met haar kinderen, later alleen, meer dan 25 jaar gewoond heeft. Haar woning op de begane grond, vlak bij de grote toegangspoort tot het complex was haar het meest dierbaar. Het was fijn om met iedereen die binnenkwam of wegging even een toevallig praatje te maken. Gezondheidsproblemen waren de reden om te verhuizen naar Scheveningen, waar letterlijk een frissere wind waait, waar zij zich beter bij voelt.

Marijke heeft een formidabele 'woongroep-carrière' gemaakt, eerst Centraal Wonen, daarna Zelfbeheer project Pander en nu GDO woongroep de Doornhoek. Het is kenmerkend voor haar, dat zij onmiddellijk toen ze in de Doornhoek kwam, de taak als secretaris op zich nam. Iets wat ze met verfe doet! Want ook al wordt ze ouder en laat haar gezondheid soms te wensen over; ze blijft zich onverminderd enthousiast inzetten voor haar omgeving en haar ‘groep’.

Bekijk woongroep