sluit
sluit

Interview met Peter van Holstein van Woongroep Initiatief Naaldwijk (WIN)

PUBLICATIEDATUM: 19 december 2020

Interview met Peter van Holstein van Woongroep Initiatief Naaldwijk (WIN)


publicatiedatum: 19 december 2020

Eind 2019 is de gemeente Westland samen met de Seniorenraad Westland en Centrum Groepswonen begonnen om te inventariseren of er interesse is voor groepswonen in het Westland. Al gauw bleek dat deze interesse er zeker is. Zo ook bij Peter van Holstein, die al heel vroeg in het proces het voortouw nam en mensen opriep contact met hem op te nemen als zij een woongroep in Naaldwijk wilden starten.

“Zonder initiatief gebeurt er niets.” zegt hij hier later over. Peter weet niet meer waar hij voor het eerst over het deze collectieve vorm van wonen hoorde, maar een goed idee vinden hij en zijn vrouw José het zeker. Het is belangrijk dat je naar elkaar omkijkt.

Mensen om je heen hebben waarbij je eens kan aankloppen als je wat nodig hebt. Je wil elkaar kunnen helpen als er iets speelt, zeker als je wat ouder wordt. Samen sta je sterker. Leuke dingen met elkaar kunnen ondernemen is daarbij belangrijk.

Peter zou persoonlijk het liefst een mix van leeftijd willen, jongeren, ouderen en gezinnen. Dit geeft een andere dynamiek aan een groep. De groep waar nu op wordt gericht is 50 plus. Dat is wat hem betreft ook prima, mits de nodige diversiteit in zo’n groep kan worden gewaarborgd, zodat een goede mix kan ontstaat qua ideeën en inbreng van individuele mensen aan het geheel.

Hierbij lijkt een groepsgrootte van zo’n 20-tal huishoudens ideaal. Op die manier is de groep niet te groot, zodat je iedereen goed kan leren kennen, maar wel groot genoeg om met verschillende mensen verschillende contacten te onderhouden. Met de een ga je tuinieren met de ander een avondje klaverjassen en met weer een ander krijg je misschien een echte vriendschap.

Samen met twee andere stellen vormen Peter en zijn vrouw José de kopgroep/ trekkers van Woongroep Initiatief Naaldwijk, kortweg WIN. Met deze pakkende naam werken zij vol enthousiasme toe naar een woongroep in Naaldwijk. Hierbij zijn ze nog steeds opzoek naar mede enthousiastelingen die zich willen inzetten.