sluit
sluit

Woongroep in Winkelcentrum 't Kleine Loo?

PUBLICATIEDATUM: 12 mei 2020

Woongroep in Winkelcentrum 't Kleine Loo?


publicatiedatum: 12 mei 2020

Foto: Magda de Vetten.

De in februari 2020 door Terry van der Heide geschreven column van RTV discus is te lezen in wijkblad Mariahoeve.

Winkelcentrum Het Kleine Loo

Het Kleine Loo was ooit het koepeltje van Koningin Emma. Andrea Nater schrijft hier over in Haagse herinneringen het volgende:

"Het koepeltje stond er vanaf de jaren zeventig van de 19e eeuw. Het was er nog na de Tweede Wereldoorlog en dus ook tot aan de dagen van planning en bouw van de wijk Mariahoeve. De gemeente Den Haag had al in 1945 bij monde van burgemeester De Monchy plechtig aan Koningin Wilhelmina toegezegd dat, wat er ook mocht gebeuren met de polder Mariahoeve, een van de weinige Haagse herinneringen aan haar moeder Koningin Emma als kroonjuweel gezien en behandeld zou worden. En later is deze belofte nog eens herhaald aan koningin Juliana." (einde citaat)

Er kwam van deze belofte echter niets terecht. Het koepeltje werd gesloopt en Mariahoeve werd gebouwd; een prachtige onder architectuur gebouwde wijk, net na de grote uitbreidingswijken van na de oorlog.

In het hart van de wijk ligt het wijkwinkelcentrum Het Kleine Loo, met dezelfde opzet als andere winkelcentra die in die tijd gebouwd werden: een afgeschermd voetgangersgebied en ook goed bereikbaar voor auto’s. Een ontwerp van het toen vermaarde architectenbureau Lucas en Niemeyer, dus succes leek verzekerd.

Maar de realisatie van dit winkelcentrum is van het begin af aan met conflicten omgeven;Het was de bedoeling om een groots stadsdeel winkelcentrum te realiseren. Maar er brak een conflict uit tussen de beruchte Zwolsman, die later heel Scheveningen zou verkwanselen en failliet zou laten gaan, en de winkeliers.De winkeliers weken allemaal uit naar Leidschenhage. Ook hier werd een winkelcentrum gebouwd, wat wel een succes werd. En winkelcentrum Mariahoeve kon nooit meer tippen aan het idee, wat het ooit zou moeten worden.

Leidschenhage is uitgegroeid tot een van Europa’s meest toonaangevende winkelcentra. En moet Mariahoeve daar nu alsnog de concurrentie mee aangaan of wordt het tijd om gewoon een compleet andere koers in te slaan? Er zijn zoveel andere mooie bestemmingen te bedenken dan enkel winkels.

Onlangs is er een rapport verschenen van de commissie Wouter Bos over oud en zelfstandig in 2030. Daarin wordt de noodklok geluid over woonvoorzieningen voor ouderen. De verzorgingshuizen zijn verdwenen; maar wat is er voor in de plaats gekomen?

Er is een enorm tekort aan woonvoorzieningen voor ouderen, die bij elkaar willen wonen om gezelligheid, om nabuurschap te vinden, om de sociale samenhang te bevorderen, die zo nodig is, ook in Mariahoeve. En is winkelcentrum Het Kleine Loo niet gewoon de perfecte locatie? Dan komt er ook na 17.00 uur weer reuring , en bovendien al die ouderen vinden het fijn om toch een paar winkels naast de deur te hebben. Hier hoort een mooie plek bij om elkaar te ontmoeten. Een plek, die past bij de wijk Mariahoeve.

U raadt het al; een uitnodigend koepeltje! Het vergeten koepeltje van Koningin Emma; perfect om samen te eten en te drinken. Om muziek in te maken, een plek om te dromen over lang vervlogen tijden.Met de herbouw van het koepeltje kan de belofte van burgemeester de Monchy eindelijk vervuld worden.En ik kan u verzekeren, dat Koning Willem Alexander het verloren koepeltje van zijn betovergrootmoeder graag wil komen openen.Wat een kansen voor winkelcentrum Mariahoeve!

Lees hier nummer 9 van wijkblad Mariahoeve Onze Wijk. Op digitale bladzijden 22 en 23 de column (dit is analoge bladzijde 44 )