Agnes van der Steen: “Ik wil hier nooit meer weg!”
Op maandagmiddag, 4 december 2023 zijn we op bezoek bij Agnes van der Steen, penningmeester van woongroep Van Speijk, om haar te interviewen voor de rubriek ‘Uitgelicht’. We worden verwelkomd in haar gezellige appartement op de bovenste verdieping. Het pand van de woongroep in de van Speijkstraat bestaat uit vier statige herenhuizen, die samen nu de woongroep vormen. Vroeger was dit het pand van Zorginstelling het Wit-Gele kruis, wat later is overgegaan in het Groene Kruis.
Agnes kwam in contact met de woongroep via haar moeder. De moeder van Agnes heeft 18 jaar in de woongroep Van Speijk gewoond en was één van de bewoners van het eerste uur. Een van de initiatiefneemsters van deze woongroep was de schoonmoeder van de broer van Agnes, An Deijs. An en Sophie ontmoetten elkaar tijdens de kerst met hun gemeenschappelijke kleinkinderen, hier wordt het idee om ook in een woongroep te gaan wonen geboren.
Voor de moeder van Agnes was de overstap vanuit haar vertrouwde Moerwijk naar het Zeeheldenkwartier in eerste instantie een grote stap, maar uiteindelijk vond ze woongroep Van Speijk geweldig! Zij hield van bakken en koken en dat werd natuurlijk erg op prijs gesteld door de groep. Befaamd waren de stoofperen uit eigen tuin en ook bakte zij regelmatig taart voor bij de koffie.
Agnes is een geboren en getogen Haagse, maar vertrok ooit voor de liefde naar Duitsland, waar zij maar liefst 35 jaar heeft gewoond. Wel kwam ze regelmatig met haar dochter bij haar moeder logeren, waardoor ze de groep en haar bewoners goed leerde kennen. Toen zij in 2009 in een andere fase van haar leven kwam en weer terug wilde naar Den Haag, logeerde zij een periode bij haar moeder in de van Speijkstraat.
Ondertussen was ze op zoek naar zelfstandige woonruimte. Haar broer stelde voor of woongroep Van Speijk niet iets voor haar was, maar daar voelde zij zich in eerste instantie nog veel te jong voor, ze was 55. Na wat langer nadenken besloot ze zich toch in te schrijven bij het GDO en aspirant-lid van de woongroep te worden. Binnen een jaar kwam er een appartement voor haar vrij. Met hulp van haar broers, werd de woning opgeknapt en ingericht. Een paar maanden later kwam er een groter appartement vrij en besloot ze, ondanks opnieuw klussen en verhuizen, toch door te schuiven. Hier woont ze nog steeds met grote tevredenheid!
Zo woonde Agnes in dezelfde woongroep als haar moeder en werd het even een variant van een meergeneratie-woongroep. Uiteindelijk heeft Agnes ook langere tijd de mantelzorg voor haar moeder gedaan. Natuurlijk praktisch omdat ze zo dichtbij woonde, maar ook wel intensief omdat ze daarnaast nog gewoon aan het werk was. Voor haar moeder natuurlijk erg fijn om haar dochter zo dichtbij te weten. Daarnaast is Agnes al 2 jaar penningmeester voor de groep en heeft dit een eerdere periode ook al 2 jaar gedaan.
De woongroep is in de loop der jaren volgens Agnes ten positieve veranderd. Er komen steeds meer jongeren (wel 50 plus) bij de groep en dat heeft de groep een andere drive en energie gegeven. Natuurlijk is er wel eens wat, maar ze komen er als groep altijd weer uit. Er is een open dialoog mogelijk. In de groep is er verbondenheid en betrokkenheid en indien nodig doet men bijvoorbeeld een boodschapje voor elkaar. Maar men is ook gesteld op de eigen privacy en loopt de deur niet bij elkaar plat. Er is een volle activiteitenkalender (georganiseerd door de activiteitencommissie) met o.a. excursies, koken, museumbezoek, films en wandelingen. Aspirant-leden kunnen bij de meeste van die activiteiten aansluiten en dat is ook belangrijk om elkaar te leren kennen.
Als Agnes terugkijkt op haar terugkomst naar Den Haag en hoe alles op zijn plekje is gevallen, beseft ze dat ze ontzettend mazzel heeft gehad. Ze woont hier heerlijk en wil hier nooit meer weg.