sluit
sluit

Anne van Woongemeenschap de Waterspin

PUBLICATIEDATUM: 23 mei 2024

Anne van Woongemeenschap de Waterspin


publicatiedatum: 23 mei 2024

Op zaterdagmiddag, 18 mei 2024 zijn we op bezoek bij Anne van woongemeenschap de Waterspin. Anne is geboren en getogen in Den Haag. Toch heeft ze niet haar hele leven in Den Haag gewoond.

Tijdens haar studie in Nijmegen kwam ze voor het eerst in aanraking met groepswonen en vertoefde daar maar liefst 13 jaar in een woongroep! Omdat deze manier van wonen haar zo goed was bevallen ging ze bij haar terugkeer in Den Haag opnieuw op zoek naar een passende woongroep. Tijdens een wandeling door de stad ontdekte ze de tuinen van Pander en de Waterspin en dacht “Wat zou het fantastisch zijn als ik hier kon wonen”. Deze mogelijkheid liet nog ongeveer 4 jaar op zich wachten en in de tussentijd woonde ze in een woongroep aan de Stationsweg. Maar uiteindelijk werd haar wens werkelijkheid en kwam er een plek vrij in de Waterspin.

De Waterspin is een bijzonder pand dat in 1998 werd opgeleverd. Het bestaat uit 2 gerenoveerde bestaande gebouwen van het voormalig kantoor, werkplaats en magazijn van het Duinwaterleidingbedrijf (aangevuld met 2 gebouwen met nieuwbouwwoningen). Totaal zijn er 39 zelfstandige woningen (21 sociale huur en 18 koop) en 2 ateliers gesitueerd rondom een grote gemeenschappelijke tuin. Hof Wonen is eigenaar, maar de Waterspin heeft het in zelfbeheer. Naast de tuin delen de bewoners een grote hal waar veel grote historische foto’s hangen van het pand en de groep. Verder is er een gemeenschappelijke fietsenstalling en wasmachineruimte. De wasmachines zijn aangesloten op de zuiveringsvijver in de tuin en alle wc’s worden doorgespoeld met regenwater. Bewoners vinden duurzaamheid belangrijk en worden gekenmerkt door een gevoel van verantwoordelijkheid.

Wat maakt het leven in de Waterspin nou zo speciaal? “Dat je elkaar kent. Je kunt een bijdrage leveren en bent op een makkelijke manier bij elkaar betrokken“ Anne woont nu 8 jaar in de Waterspin waarvan ze 6 jaar bestuursfuncties heeft gedaan als secretaris en voorzitter. Maar ze zette zich ook in voor de tuingroep en de activiteitencommissie. “Het is een schitterende plek en het is heel bijzonder en waardevol dat we die met elkaar vorm kunnen geven.”

Naast het onderhouden van het gebouw en de tuin worden er filmavonden georganiseerd en ieder jaar is er een nieuwjaarsborrel. Verder zijn er veel adhoc activiteiten. Zo maken bewoners nu een tuinbank van mozaïek en is er een pingpong toernooi gaande. Men is net begonnen met een nieuwe beslismethode waarbij thema’s in de informelere setting van een ‘Waterspin Café’ worden voor besproken. Daarna kunnen de echte beslissingen sneller en breder gedragen worden gemaakt in de ALV (algemene leden vergadering).

Bekijk woongroep