sluit
sluit
Europese GemeenschapppelijkWonenDag zaterdag 18 mei 2024. Komt u ook? Lees hier meer

Himajuwita Pakun: “Je bent meer dan buren in een woongroep”

PUBLICATIEDATUM: 14 juli 2023

Himajuwita Pakun: “Je bent meer dan buren in een woongroep”


publicatiedatum: 14 juli 2023

Himajuwita Pakun: “Je bent meer dan buren in een woongroep”

Op een zonnige dag in juni worden we hartelijk onthaald met thee en iets lekkers erbij, door Himajuwita Pakun, voorzitter van het dagelijks bestuur van Stichting Woongemeenschap 'de Sierkan'.

Himajuwita heeft al op vele plekken gewoond in haar leven. Sinds 1988 is ze in Den Haag neergestreken en ze voelt zich inmiddels echt thuis in deze stad aan zee. Hier kan ze genieten van het vele groen, het strand en de duinen, kunst en cultuur, de mensen.

Sinds 2017 heeft ze haar intrek genomen in de Sierkan in het mooie Statenkwartier. Nadat ze door een vriendin op de woongroep werd gewezen, is ze de plek verder gaan onderzoeken en bleek het allemaal goed bij haar te passen. Ze werd direct ingezet als secretaris en sindsdien is ze altijd heel actief voor de woongroep. En nu dus als voorzitter.

Het kleine appartement voelt helemaal als ‘haar plekje’ en ze geniet van het uitzicht op de boomkruinen met daarachter het Kunstmuseum Den Haag, dat ze vaak bezoekt. Bij de Sierkan is geen tuin aanwezig, maar ze maakt regelmatig gebruik van de museumtuin om in te wandelen of een kopje thee te drinken op een bankje in de zon.

Het idee om in een woongroep te gaan wonen was voor Himajuwita niet helemaal nieuw. Ook in de jaren ’80 heeft haar dat al beziggehouden. Onder andere is ze betrokken geweest bij Centraal Wonen in Lelystad en later was het haar droom om met een aantal mensen in Frankrijk te leven en te werken.

Terug naar de Sierkan in Den Haag! “Ik ervaar het hier als een fijne groep mensen. We zijn met 6 vrouwen en 2 mannen en ieder van ons heeft een heel eigen persoonlijkheid met talenten, overtuigingen en karaktereigenschappen. De gemeenschappelijke deler is dat we kunstminnend zijn en allemaal wel iets met creativiteit hebben. Je bent meer dan buren in een woongroep, uiteindelijk moet je letterlijk samen door de voordeur," vertelt Himajuwita.

Goed en eerlijk met elkaar communiceren vindt ze belangrijk. En dat er mét elkaar gesproken wordt, in plaats van óver elkaar. Door het wonen in een woongroep leer je jezelf beter kennen omdat je elkaar spiegelt. Als je goed wilt passen in de Sierkan is een open levenshouding essentieel.

De Sierkan gebruikt twee groepapps: de PleSierKan-app en een Info-app. De twee- maandelijkse vergadering en het vieren van Sinterklaas zijn de vaste gezamenlijke activiteiten. Daarnaast worden er ideeën met elkaar uitgewisseld om regelmatig iets leuks of bijzonders te ondernemen. Vorig jaar was de viering van het 35-jarig jubileum, kortgeleden organiseerde de Sierkan een buurtlunch, is er een bezoek gebracht aan het Arboretum Trompenburg in Rotterdam en werd er deelgenomen aan een thema-middag over Hagologie en Bolivia georganiseerd door de twee nieuwste huisgenoten Frank Hendriks en Menno Staarink.

Na het interview maken we nog een ronde door het pand. De gemeenschappelijke ruimte “de Sierkamer” met mooie kunstwerken (gemaakt door bewoners zelf) aan de muur, heeft een keuken en een loggia met uitzicht op het Kunstmuseum. Daarna nemen we nog een kijkje in het mooi opgeknapte gastenverblijf. We eindigen op de entree met borders aan weerszijden waar nu de Hortensia's rijkelijk in bloei staan.

Bekijk woongroep