sluit
sluit

Jan van Heusden: Een warm welkom, in woongroep Ypenburg

PUBLICATIEDATUM: 12 september 2019

Jan van Heusden: Een warm welkom, in woongroep Ypenburg


publicatiedatum: 12 september 2019

Een warm welkom.

“Een warm welkom” Met zichtbare ontroering vertelde Jan mij hoe hij in woongroep Ypenburg ontvangen werd.

Jan van Heusden hoorde voor het eerst van groepswonen, toen Centrum Groepswonen begin 2017 haar intrek nam in het pand van PEP. Jan werkt namelijk sinds 2014 met veel plezier bij PEP. Daar is hij medewerker bij de Helpdesk, is assistent bij NL doet en is stadsdeel accounthouder ( niet toevallig in stadsdeel Ypenburg) Werk wat hij met veel plezier doet en wat hem ook behoorlijk aangrijpt. Er is veel ellende en ook veel eenzaamheid in Den Haag vertelt hij mij. Veel meer dan je zou denken en veel meer dan je ziet.

Wellicht raakt dit Jan des te meer, omdat ook hij een eenzame periode in zijn leven heeft mee gemaakt. Na zijn scheiding werd hij depressief en daardoor werd hij arbeidsongeschikt verklaard. Meer dan 30 jaar ambtelijke ervaring , verantwoordelijke posities en hard werken vielen opeens weg en daarmee een groot sociaal netwerk. Jan viel, zoals hij zelf zei in een gat, waar hij met hulp van professionele hulpverleners, weer uit is gekomen.

Groepswonen; in eerste instantie dacht Jan dat het om een soort commune ging, maar toen hij door had, wat groepswonen is, werd hij allengs enthousiaster. De voorlichtingsmiddag die hij meemaakte, trok hem over de streep. De mensen in de groep zijn voor Jan belangrijker dan de woning waar hij in woont en om zeker te weten waar hij zich heel fijn zou voelen is hij maar liefst een vijftal groepen gaan bezoeken. Bij woongroep Ypenburg voelde Jan meteen een klik. Wellicht omdat hij als geboren Hagenaar houdt van het ‘recht voor zijn raap; karakter van de groep. En van het hele sociale.

Hij vertelde dat hij begin april plotseling een woning kon betrekken en dat zijn buurvrouw hem als vanzelfsprekend meteen hielp bij het regelen en onderhandelen. Een warm welkom, zoals hij ontroerd vertelde en hetgeen zo typerend voor deze groep is. Er is veel gezelligheid, terwijl er niets verplicht is. Volgens Jan is veel te danken aan de voortreffelijke voorzitter, die veel initiatief toont en op een prettige manier in de gaten houdt of het goed gaat met de bewoners. Nabuurschap; dat is het juiste woord volgens Jan. De woongroep geeft veel aan Jan, maar Jan geeft ook veel aan de groep; typerend voor zijn betrokkenheid en inzet is het feit, dat hij nog voor dat hij hier kwam wonen al secretaris was.

Groepswonen heeft er met Jan van Heusden een ware ambassadeur bij.

Bekijk woongroep