sluit
sluit
Ons advies aan de gemeente Den Haag, Droom Durf Doe! (met het onderliggende rapport) downloaden? Klik hier

Pander

Binnendoor 32 - Centrum

Let op: Deze groep heeft een eigen toelatingsprocedure.

U kunt zich niet via ons opgeven,u kunt in contact komen met de woongroep via hun website.

Ontstaan


Krakers vanuit het complex De Blauwe Aanslag namen eind 1982 een grachtenpandje in bezit, verderop aan het Buitenom. Groot was de verbazing toen bleek dat dit pandje onderdeel was van een gigantisch complex: de oude meubelfabriek Pander die na het faillissement deels in gebruik was bij de Bescherming Bevolking, maar verder grotendeels leeg stond. Inmiddels wonen er 130 mensen!

De krakers waren enthousiast over de mogelijkheden van de oude fabrieksgebouwen. Er was ruimte voor alternatieve woonvormen naast gezinnen met kinderen, woonruimte voor alleenstaanden, jongeren, ouderen, betaalbare huren, kleine bedrijfjes en ateliers. Hoewel de gemeente andere plannen met de locatie had - sloop en nieuwbouw - lukte het de kraakgroep om steun voor hun plannen te vinden bij buurtbewoners en organisaties als Groepswonen door Ouderen, Schep je eigen Werk, Sosjale Joenit en Anders Wonen. Met hulp van architectenbureau DAK begonnen zij een succesvolle lobby richting gemeentelijke politiek, waarna (om een lang verhaal kort te houden), na zo'n zeven jaar onderhandelen, in 1990 het woon-werkproject Pander werd opgeleverd.

Meer dan buren


Inmiddels wonen er zo'n 130 mensen in het complex, in leeftijd variërend van één tot tachtig jaar. Ze zijn allemaal lid van de Vereniging Wonen Werken Pander. Het is een bonte verzameling Hagenaars: voormalige krakers, toekomstige yuppen, ouderen, studenten, gezinnen, kinderen, alleenstaanden, kunstenaars, ambachtslieden, ondernemers en idealisten. De bewoners van Pander vormen een min of meer hechte gemeenschap van binnenstadbewoners, die meer willen zijn dan zomaar buren van elkaar. Ze willen in zelfbeheer verantwoordelijkheid nemen voor hun woon- en leefomgeving.

Vereniging Pander beschikt over een gemeenschappelijke tuin, een bar annex ontmoetingsruimte, een werkplaats met gereedschapsuitleen en kantoorruimte, waar bewoners en gebruikers taken in het beheer op zich nemen. Ook taken als inschrijving, toewijzing en leegstandsmutatie worden binnen Pander door de bewoners zelf uitgevoerd. Regelmatig vergaderen bewoners en gebruikers over de gang van zaken in het complex. Het tweejaarlijks gekozen verenigingsbestuur en de verschillende werkgroepen zorgen voor de concrete werkzaamheden.

Pander is een fel begeerde woonplek en heeft dan ook een lange wachtlijst. Toch zijn belangstellenden altijd welkom op het maandelijkse spreekuur op de eerste zaterdag van de maand van 13:00-15:00 uur (niet januari, juli en augustus).

Op verzoek worden groepen en belangstellenden in het complex rondgeleid.

* informatie van website Omslag-Anders Wonen Anders Leven

Locatie


Interesse in groepswonen?

Heeft u wel interesse in groepswonen? Kom dan naar één van onze informatiebijeenkomsten. Iedere eerste woensdag van de maand organiseren we een informatiebijeenkomst waar u alle ins en outs over het groepswonen in Den Haag hoort. U kunt zich hier inschrijven voor onze bijeenkomsten.

Bent u al ingeschreven bij Centrum Groepswonen (u kunt zich hier inschrijven)? Neem contact op door te mailen naar info@centrumgroepswonen.nl of te bellen met 070-2170005.

Specificaties


Adres
Binnendoor 32
Postcode
2512 XX
Plaats
Den Haag
Stadsdeel
Centrum
Aantal woningen
100
Aantal beschikbaar
geen
Verhuurder
Vestia
Leeftijdsgrens
Geen

Contactinformatie