sluit
sluit

Symposium Samen de toekomst in: groepswonen populair bij jong en oud

PUBLICATIEDATUM: 26 oktober 2018

Symposium Samen de toekomst in: groepswonen populair bij jong en oud


publicatiedatum: 26 oktober 2018

Het was een goed begin van de week. Op maandag 8 oktober werd in de ‘Utopie’ een symposium georganiseerd waarbij de presentatie van een onderzoek naar de interesse voor groepswonen werd gepresenteerd. Groepswonen bleek in ieder geval geen utopie. De deelnemers waren blij verrast door de positieve uitkomsten van de enquête.

Het symposium werd druk bezocht. Een bont gezelschap van politici, mensen van de gemeente en andere belangstellenden, en natuurlijk ook vertegenwoordigers van woongroepen. De sfeer was gemoedelijk en het was bijzonder om te zien dat Haagse corporaties en het Centrum voor Groepswonen (CGW) samen hun enthousiasme deelden met de aanwezigen.

Grote interesse

SVH voerde het onderzoek naar de interesse in groepswonen uit in opdracht van Centrum Groepswonen en woningcorporatie Vestia. “We besloten een enquête te houden onder woningzoekenden in Haaglanden en ingeschrevenen bij CGW”, vertelt Van der Heide. “Samen met SVH en Vestia stelden we een flinke lijst vragen op, waarbij we behoorlijk de diepte in gingen. Ik ben daarom verrast door de grote hoeveelheid mensen die de moeite namen om de hele enquête in te vullen. Dat geeft wel aan dat ze echt geïnteresseerd zijn.” Kijk hier voor de uitkomsten van de enquête.

Adverteren op Woonnet-Haaglanden

Rob Vooijs, manager beheer en leefbaarheid bij Vestia is verrast door de uitkomsten. “Nooit eerder is er zo’n onderzoek naar groepswonen uitgevoerd. Als zo’n grote groep mensen aangeeft iets voor elkaar te willen betekenen, is dat heel positief.” Hij vindt het een goed plan om groepswoningen voortaan via Woonnet-Haaglanden te adverteren. “We kunnen in de advertentie aangeven wat het karakter van de groepswoning is en aan welke selectiecriteria een toekomstige bewoner moet voldoen. Besturen van woongroepen hoeven zelf dan geen wachtlijsten meer bij te houden. Zij krijgen dan verschillende kandidaten aangedragen die al langer staan ingeschreven. Uit die selecte groep maken zij zelf een keuze.”

Groepswonen in Scheveningen

“Samen met Vestia verkennen wij nu de mogelijkheden voor groepswonen in Scheveningen”, vertelt Van der Heide. “Ook met de andere Haagse corporaties zijn wij in gesprek over woongroepen en mogelijke nieuwe locaties.” Zij is er net als Rob Vooijs voorstander van om Woonnet-Haaglanden meer te betrekken bij het vinden van passende kandidaten voor woongroepen. “We gaan hier met elkaar een protocol voor ontwikkelen, zodat het voor iedereen duidelijk en transparant wordt.”