sluit
sluit

Evelijn Schook van Fultonia: Woon jij in een woongroep? Wat is dat?

PUBLICATIEDATUM: 13 juli 2021

Evelijn Schook van Fultonia: Woon jij in een woongroep? Wat is dat?


publicatiedatum: 13 juli 2021

“Woon jij een woongroep? Wat is dat?”

Interview met Evelijn Schook (36 jaar), bewoonster van woongroep Fultonia.

Op een gezellig terras, in de buurt van Fultonia, ontmoeten we Evelijn en praten we met haar over het wonen in de woongroep en de belangrijke aspecten waar voor haar een woongroep aan moet voldoen.

Evelijn groeide op in de Haagse wijk Houtwijk. Samen met haar ouders en zussen betrok het gezin destijds een woning in deze nieuwbouwwijk. Alle mensen die daar kwamen wonen waren nieuw, waardoor er direct al veel onderling contact was. Zij heeft daar mooie herinneringen aan: met alle buurtkinderen buiten spelen en gezamenlijke bbq’s en etentjes. Misschien is daar wel de basis gelegd om het fijn te vinden om met anderen samen te wonen en dingen te organiseren. Na haar VWO eindexamen heeft zij gereisd en ook voor haar studie verbleef zij in het buitenland. Ze woonde altijd in huizen met andere, veelal internationale mensen. Uiteindelijk kwam zij in Amsterdam terecht, maar na 7 jaar lonkte Den Haag. Via via werd haar interesse voor een woongroep gewekt en zo kwam zij 4, 5 jaar geleden terecht in Fultonia (gelegen in het Regentessekwartier) waar zij het erg naar haar zin heeft. Evelijn is een spontaan, extrovert en energiek mens die graag in verbinding staat met anderen. In deze woongroep valt voor haar altijd iets te beleven. Daarnaast is er voldoende gelegenheid om je terug te trekken en op jezelf te zijn. Evelijn: “tijdens de hele Coronaperiode heb ik mij nooit eenzaam gevoeld”.

Fultonia is een actieve groep met diverse commissies. Er wonen 14 volwassenen, 3 kinderen en een kat. Het gebouw is verdeeld in 6 units: alle met een keuken en sanitair. In elke unit wonen er twee of drie personen en heeft elke persoon een eigen woon- en slaapkamer. Daarnaast zijn er ook gezamenlijke ruimtes. Regelmatig wordt er samen gegeten of worden er andere (spontane) activiteiten georganiseerd. Iedere eerste woensdag van de maand is er een huisvergadering waar zaken aangaande het huis en de groep besproken worden. Jaarlijks wordt er een bestuur gevormd en doormiddel van taken kan iedereen zijn/haar steentje bij dragen. Duurzaamheid is een belangrijke waarde voor Fultonia, zo zijn er zelf aangeschafte zonnepanelen aanwezig op het dak.

Fultonia is een fijne plek om te wonen maar voorzichtig is Evelijn samen met haar vriend Maarten aan het kijken naar een plek om samen te wonen. Maarten woont buiten de stad en is inmiddels helemaal “om” voor deze vorm van wonen. Waarom weer een woongroep?

Naast het sociale aspect -de verbinding met mensen- vinden zij ook dat het een goed idee is om bijvoorbeeld een tuin en andere ruimtes te delen. Hierdoor kunnen de individuele woonruimtes wat kleiner zijn. Bovendien spreekt de deelmaatschappij hen erg aan. En een groep die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan scoort extra punten bij hun zoektocht naar een leuke woongroep. Een woongroep waar voldoende ruimte is voor zelfstandigheid moet het gaan worden.

Evelijn wil nog even kwijt dat zij het leuk vindt om anderen te vertellen over het leven in een woongroep. Veel mensen zijn onbekend met wat een woongroep is. De reacties hierop zijn zeer divers. Evelijn hoopt dat het aantal woongroepen zal toenemen.

We wensen Evelijn en Maarten veel succes bij hun zoektocht en hopen van harte dat zij een mooie plek gaan vinden. Centrum Groepswonen wil hen hierbij zeker helpen.

Bekijk woongroep