sluit
sluit
Publicatie over groepsvorming: 'Samen komen we er wel' Meer lezen en downloaden?

Woongroep Bangun Trisno: 'Drie Wijze Mannen'

PUBLICATIEDATUM: 19 juli 2022

Woongroep Bangun Trisno: 'Drie Wijze Mannen'


publicatiedatum: 19 juli 2022

Woongroep Bangun Trisno: ‘Drie Wijze Mannen’

Met koffie en stroopwafels worden wij hartelijk ontvangen in het appartementencomplex in de wijk Transvaal, waar de Surinaams-Javaanse Woongroep Bangun Trisno gehuisvest is.

Vandaag praten wij bij met drie oud- bestuursleden van deze woongroep: Louis Soerowirjo (‘raadgever’), Paul Kamsi (interim- voorzitter) en Hein Amatsabari (vicevoorzitter).

Iedereen die in Bangun Trisno is komen wonen, moest Javaans spreken, maar dat is niet gelukt. De jongere generatie spreekt niet echt netjes Javaans meer. Paul legt uit: “Ik ben met 13 jaar vanuit Suriname verhuisd. Ben in de grote stad gaan wonen. Alles qua taal is helemaal verwaterd. Surinaamse taal die ik geleerd heb is Taki Taki. Beetje Engels erbij. Als wij nu mensen uit Indonesië willen spreken, moet dat met gebarentaal. Ik ben Javaan en ik ben bijna 80 jaar. Hein spreekt beter (ABN-) Javaans dan Louis en ik, dus hij is aanspreekpunt voor vooral de oudste bewoners. Ik heb ooit wel netjes Javaans geleerd van mijn opa en oma. ”

“Wij hebben hier Oost Bidders (Moslims), West Bidders, Jehova en Christenen. Dit is een Javaanse gemeenschap, maar wel met veel stromingen. De laatste tijd zijn wij bezig om onze familie die overleden is te eren… te herdenken. Iedereen doet dat privé. De gemeenschappelijke ruimtes zijn voor algemeen gebruik, thuis is het privé.”

PRENGETAN BOPOH IBU; deze woorden staan met hoofdletters op een grote poster in de zaal. Paul legt uit: “Dat betekent zoiets als: wij vereren de ouderen.”

De bewoners hebben zelf hun gemeenschappelijke ruimte uitgebouwd, met goedkeuring van de woningcorporatie. Binnen Bangun Trisno worden veel activiteiten georganiseerd, van moederdagvieringen tot nieuwjaarsrecepties. Ook wordt er regelmatig met elkaar gekookt in de gezamenlijke keuken. Verjaardagen kunnen worden gevierd in de zaal, maar de mensen die Jehova zijn komen dan niet. Alle bewoners zijn welkom in de gemeenschappelijke ruimtes, religie maakt daarbij niet uit.

“We houden een keer per jaar een grote schoonmaak met elkaar, ook op de binnenplaats, bladeren worden bij elkaar geharkt, alles moet schoon zijn. Het is een jaarlijks ritueel dat ook met geloof te maken heeft. Samen eten we ter afsluiting. Iedereen doet mee, maar je hebt ook ouderen boven de 80. Die halen we soms naar de zaal beneden. Als iemand zegt ik heb een hekel aan die Paul, dan gaat diegene met iemand anders aan de slag, zo gaat dat.”

Religie en politiek worden niet besproken in de gemeenschappelijke ruimte. Paul legt uit: “Sommige zaken liggen hier namelijk erg gevoelig. Wij hebben daar duidelijke afspraken over gemaakt. Daarom zijn wij de Drie Wijze Mannen!”; dat gezegd hebbende, barsten de heren in lachen uit.

Hein vertelt zelf waarom hij eigenlijk ONwijs is: “Wij zijn met drie mannen, 2 zijn wijs. Ik ben meer van de praktische zaken, zoals problemen met licht, water of schade. Als het over persoonlijke problemen, religie of wat dan ook gaat, kom je bij hen, die twee wijze dus…“

“Eigenlijk hebben wij met ons drieën al afscheid genomen als bestuursleden, maar ze hebben ons nog nodig.”, zegt Louis. Jonge bewoners gaan het van hen overnemen, de voorzitter blijft nog even tot een nieuw jonger bestuurslid, die nu assistent is van hem, het stokje kan overnemen.

Eind augustus viert Bangun Trisno een groot feest ter ere van haar 25-jarig bestaan. Alle betrokkenen worden uitgenodigd, van de woningcorporatie tot aan de burgemeester.

Bekijk woongroep