sluit
sluit
Europese GemeenschapppelijkWonenDag zaterdag 18 mei 2024. Komt u ook? Lees hier meer

Gemeenschappelijk wonen

Informatie - Advies - Ontwikkeling

Wat is gemeenschappelijk wonen?

Gemeenschappelijk wonen is een vorm van wonen waarbij meerdere individuen bewust kiezen om met elkaar te wonen en waarbij de huishoudens over een zelfstandige woning of wooneenheid beschikken en tevens gemeenschappelijke voorzieningen en ruimten met elkaar delen.

Wilt u graag zelfstandig wonen, maar ook voorzieningen delen? Denk eens aan gemeenschappelijk wonen. Dat kan in een woongroep of woongemeenschap. Gezelligheid is dichtbij en tegelijkertijd heeft u privacy. Een mooie combinatie.

Gemeenschappelijk wonen kan op veel manieren. In huurwoningen of koopwoningen, vrijstaand of in een flat, grootschalig of heel klein, op het platteland of middenin de stad. In alle gevallen is er een gemeenschappelijke ruimte. Dat kan een tuin zijn, of een overdekte ruimte voor activiteiten en ontmoeting. De bewoners vormen samen een vereniging. Ze helpen elkaar als dat nodig is.

Iedere woongroep of woongemeenschap heeft eigen regels. Er kan een minimumleeftijd zijn. Of juist een maximumleeftijd. Bijvoorbeeld om te zorgen voor een goede mix in de groep. Sommige groepen leven volgens een bepaalde overtuiging. Informeer vooraf naar de voorwaarden en kijk wat bij u past. Houd wel rekening met wachtlijsten. Gemeenschappelijk wonen is erg populair.

U kunt ook zelf een woongroep of woongemeenschap beginnen. Bijvoorbeeld door samen met anderen iets nieuws te bouwen. Dat kunt u doen in een Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Bij CPO zijn de toekomstige bewoners zelf projectontwikkelaar. Gedurende het gehele ontwikkel- en bouwtraject nemen zij (georganiseerd in een vereniging) de beslissingen. Ze hebben dus zelf de regie bij de ontwikkeling en de bouw. Ze kiezen een architect en een aannemer en werken direct samen met alle professionele partijen in het bouwproces.

bron: Ik woon leef zorg